. Ma Paulina napja van.
Felsőoktatás

Felsőoktatás

TARTALOM JEGYZÉK:

 

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rövid történeti áttekintése

Szent Pál Akadémia

Central European University Residence Center – Közép-Európai Egyetem Szálló és Konferenciaközpont

 

 

 

 

 

 

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

Részlet Prof. dr. Patyi András rektori köszöntőjéből:

„Intézményünk elsődleges célja a polgári közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetbiztonsági szolgálatok személyi állományának magas színvonalú képzése. Ezzel együtt az egységesülő közszolgálati életpályák közötti átjárhatóság megteremtésének támogatása a képzések oldaláról. Mindezek megvalósításához a 2012. január 1-jén megalakult Egyetemünk becsülendő szakmai örökséget kapott. Közvetlen jogelődeink, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara (a volt Államigazgatási Főiskola) a magyar közszolgálati szakemberképzés történeti hagyományainak letéteményesei voltak. Emellett az Egyetem nemcsak az 1808-ban alapított Ludovika Hadi Akadémia szellemi utódja, hanem a közigazgatás-tudományok és a rendészeti ismeretek XVIII. században megkezdett oktatásának is folytatója.”

NKE Központ

Telefon: 1/432-9000

Postacím: 1581 Budapest, Pf.: 15.

Cím: 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.

Web: www.uni-nke.hu

 

Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar

NKE-HHK

Telefon: 1/432-9000

Postacím: 1581 Budapest, Pf.: 15.


Kampuszok:

1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.

5000 Szolnok, Kilián út 1. Telefon: 56/512-530

 

Közigazgatás-tudományi Kar

NKE-KTK

Telefon: 1/432-9000

Fax: 1/209-0411

Cím: 1118 Budapest, Ménesi út 5.

 

Rendészettudományi Kar

NKE-RTK

Telefon: 1/392-3500

Fax: 1/392-3502

Cím: 1121 Budapest, Farkasvölgyi út 12.

 

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rövid történeti áttekintése

A hazai katonai felsőoktatás és tisztképzés szárnybontogatásai a 19. század elején történtek, amikor Vácon, majd Pesten létrejött a Ludoviceum, miután 1808-ban az országgyűlés elfogadta a szervezett hazai tisztképzésről szóló törvényjavaslatot. Az intézmény ennek ellenére csak jóval később, 1848-ban kezdte meg működését, de egy évre rá, a forradalom leverése után – átmenetileg – meg is szűnt.

 

Ludovika Akadémia

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi EgyetemAz első hivatalos tisztképző iskola végül a kiegyezés után, 1872-ben jött létre Ludovika Akadémia néven. Az intézmény az első világháború végéig, 1919-ig működött. A háború alatt az intézmény nehézségekkel küzdött: nagyon rövid idő alatt kellett katonákat képeznie magas létszámigény mellett. A Tanácsköztársaság alatt felszámolt akadémián egy év múlva újraindult a képzés, szigorú korlátok között.

A két világháború közötti oktatás sikerességét nagyban hátráltatta az elavult felszerelés és a pénzhiány. Az 1940-es évek végén az új, szovjet ideológiai igények szerint szerveződött újjá a tisztképzés Magyarországon, melynek keretein belül több intézmény is létrejött. Ilyen katonai iskolák voltak a Honvéd Kossuth Akadémia, a Honvéd Petőfi Nevelőtiszti Akadémia, vagy az Egyesített Tiszti Iskola.

 

A névadó

Az 1950-ben felállított Honvéd Akadémia vette fel öt év múlva Zrínyi Miklós nevét, így 1955-től Zrínyi Miklós Katonai Akadémiaként működött tovább. A 60-as évek végén a fővárosban és vidéken több katonai és hadtudományi főiskola kezdte meg működését, mint például a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola, a budapesti Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola vagy a szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskola. Így a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia törekvései egyértelműen az egyetemi szintű képzésre való fokozatos áttérésre irányultak, melynek szellemében első doktori címét 1983-ban adományozta.

 

A Honvédelmi Egyetem

A rendszerváltás után, a megváltozott politikai helyzet és a felsőoktatásban végbemenő változások következtében az Akadémia is lépéseket tett egy modernebb katonai felsőoktatás kialakítása érdekében. 1996-ban a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, a Kossuth Lajos Katonai Főiskola és a Szolnoki Repülőtiszti Főiskola egyesítésével, a Magyar Honvédségtől független intézményként létrejött a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.

 

Az ezredforduló újabb változásokat hozott, amikor is az addig külön oktatási intézményként működő Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola beolvadt a Nemzetvédelmi egyetemben, mint annak főiskolai kara. Ezzel az integrációval a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem az egyetlen nemzetvédelmi felsőoktatási intézmény volt hazánkban 2000 és 2012 között.

 

Források: uni-nke.hu, zmne.hu

Kép forrása: Wikipédia, szerző: misibacsi

 

Szent Pál Akadémia

1103 Budapest Gyömrői út 69.

Telefon: 1/432-2720

Web: www.szpa.hu

 

A Szent Pál Akadémiát a Hit Gyülekezete alapította 1990-ben. Az államilag elismert felsőoktatási intézményben a képzés teológia szakon nappali és levelező tagozaton folyik és teológusi oklevelet ad.

 

 

Central European University (CEU) Residence Center – Szálló és Konferenciaközpont

1106 Budapest, Kerepesi út 87.

Telefon: (36-1) 327 3150

Fax: (36-1) 327 3169

E-mail: resman@ceu.hu

Web: www.ceucenter.hu, http://residence.ceucenter.hu

 

360 bútorozott, légkondicionált, internet-kapcsolattal rendelkező egyágyas szoba saját fürdőszobával.

Szolgáltatások:

 • vezeték nélküli internet
 • dolgozószoba
 • kávézó és bár
 • pub
 • sportközpont medencével, fitneszteremmel
 • kosárlabda/focipálya, teniszpálya
 • parkoló
 • emeletenként TV szoba, teakonyha
 • mosókonyha
 • konferenciaközpont
 • catering
 • 24 órás recepció
Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem volt politika. Semmi. Csak egy nagy szeretetközösség. Egy igazi családbarát koncert, ami úgy indult, hogy ...
Bővebben >>