MISKOLCI HÍRHATÁR - Nekem nem mindegy

MISKOLCI HÍRHATÁR
   
 2020.02.16.
 Vasárnap
Ma Julianna napja van.
Holnap Donát napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,94 Ft
   CHF árfolyam
   314,82 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 12. 08. 21:44     


Nekem nem mindegy
KERESD A HANGOD! - országos közösségi és irodalmi kampány a demokratikus értékek erősítéséért 14-20 éveseknek

Nekünk nem mindegy, hogy mit gondolsz a világról, magadról, a kortársaidról, arról, ami bánt és amin változtatni szeretnél. Hiszünk abban, hogy a változás csak úgy érhető el, attól lesz jobb a hely, ahol élünk, ha teszünk érte. Fogalmazd meg a problémáidat, állj ki és mondd el, neked mi nem mindegy!

A Nekem nem mindegy programsorozat a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló országos közösségi és irodalmi kampány és tehetséggondozó program, melynek fő célkitűzése a társadalmi együttéléshez szükséges, alapvető demokratikus értékek megerősítése és megszilárdítása a középiskolás, 14-20 éves korosztályban.

A program tizenhat hónapja alatt három régióból – Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország –, régiónként minimum hét iskolát szólítunk meg, amelyek diákjaitól négy, a társadalmat érintő és foglalkoztató kérdéskör (szólásszabadság, erőszak, rasszizmus, elvándorlás) mentén várunk problémafelvető és -feltáró alkotásokat.

A programban részt vevő diákok munkáját egy-egy, az adott régióból származó vagy jelenleg ott élő kortárs magyar író – Grecsó Krisztián, Keresztesi József, Rácz Zsuzsa – segíti. Ők a program mentorai, akik kötődnek régiójuk történetéhez, és emellett elhivatott tehetséggondozók. Tanácsaikkal, írásaikkal, történeteikkel segítik és orientálják a fiatalokat, valamint rendhagyó irodalomórákon személyesen, a program weboldalán pedig virtuálisan nyomon követik és értékelik a diákok alkotásait.

A Nekem nem mindegy program másik fontos alappillére a magyar slamközösségek és slammerek elhivatott, mentori munkája, amely a társadalmi kérdésekkel vállaltan foglalkozó slam poetry műfaját hivatott megismertetni a fiatalokkal. A program vezetője Horváth Kristóf - Színész Bob, országos slambajnok, aki a program mentoraként számos slamtalálkozón, iskolai programon, rendhagyó irodalomórán dolgozza fel a négy témát.

A Nekem nem mindegy program azonban nemcsak a kiválasztott három régió minimum huszonegy iskolájában fut majd. Az egész országból lehet hozzánk csatlakozni, várjuk bármely fiatal alkotását, gondolatait – weboldalunkon lehetőséget biztosítunk bárki számára, hogy megfogalmazza, mit gondol az adott társadalmi problémáról.


A programban részt vevő iskolák pedagógusai mellett az országban tanító bármely tanár számára lehetőséget adunk arra, hogy komplex, letölthető és online is használható oktatási segédanyagokhoz jusson: a programban tárgyalt témakörökre épülő, a mentor írók és slammerek műveit feldolgozó és azokra reflektáló óravázlatok és módszertani útmutatók mind elérhetők oldalunkon.

A Nekem nem mindegy program elsődleges céljának tekinti a demokratikus értékek erősítését a fiatalok körében, valamint annak tudatosítását, mennyire fontos egy jól működő ország életében, hogy tagjai aktívan részt vegyenek sorsuk alakításában. A szűk másfél éves közös munka során a fiataloknak nemcsak a saját alkotásaikkal kell foglalkozniuk, hanem bevonjuk őket a döntések meghozatalába, maguk véleményezik majd egymás alkotásait, szavaznak róluk, és az iskolai órákon közösen vitatják meg a felvázolt problémákat.

Programunk egyik legfontosabb alapelve, hogy minden vélemény számít, de a kirekesztő és gyűlölködő megnyilvánulások nem tolerálhatók. A kampányban megvitatásra ajánlott problémák és kérdéskörök (kirekesztés, rasszizmus, elvándorlás, családon belüli erőszak, fiatalok közötti agresszió és erőszak, nemek közötti egyenlőtlenség, állampolgári inaktivitás) a fiatalok életében, mindennapjaiban is fontos kérdések. Célunk, hogy új megvilágításban, több szempontot is figyelembe véve, viták és közös gondolkodás során ők maguk alakítsák ki véleményüket e kérdéskörökben.

Hosszú távú célunk a program keretében fejlesztett projektoldal, az online közösségi platformok és a létrejövő oktatási-módszertani gyűjtemény fenntartása és működtetése a program befejeződése után is.
A kipróbált és bevált módszertani tapasztalatok eljuttatásával az iskolákba ösztönözni kívánjuk a pedagógusokat, hogy folytassák a megkezdett munkát, új, saját ötletekkel, testre szabott formában, amivel saját iskolájukban akár hagyományt is teremthetnek. Célunk, hogy a jövőben minden iskolában legyen egy Nekem nem mindegy-nap, amikor a diákok lehetőséget kapnak fontos társadalmi kérdések és problémák, mindenkit érintő ügyek megvitatására, véleményük kifejtésére. Reményeink szerint a Nekem nem mindegy programból a jövőben egy szélesebb mozgalom bontakozik majd ki, amely országszerte minden korosztályban hozzájárul a társadalmi önismerethez, illetve a magyar civil társadalom fejlődéséhez.
A program kezdeményezői


A Világháló Irodalom Alapítvány stratégiai partnerével, a Litera irodalmi portállal tizenkét éve van jelen a kulturális tartalomszolgáltatásban. Közszolgálati kezdeményezés, célja az irodalom és olvasáskultúra népszerűsítése. Állandó szereplője az irodalmi műhelyeket támogató kiírásoknak (MASZRE, MKKE) és projektalapon szervezi tevékenységét. A Világháló számos országos rendezvénysorozatot valósított meg sikerrel. Kiemelt szervezője volt az Olvasóligetnek (irodalomnépszerűsítő és könyvkulturális kampány és felolvasósorozat budapesti és vidéki helyszíneken, speciális helyeken a Magyar Nyelv Éve keretében, 2009-ben), és az Olvassunk együtt! programoknak (olvasásnépszerűsítő sorozat a leszakadó és elszegényedett településeken), előbbiért állami díjat vett át. Részt vett a Nagy Könyv mozgalomban, a Kálvin-, a Reneszánsz év és a Duna-mozgalom programjainak megvalósításában. Kisvárosokba, leszakadt falvakba, szellemileg elszigetelt, előítéletek sújtotta zárt közösségekbe vittük el az irodalmat (pl. Hétes telep - Ózd), a társadalmi együttélés alapfeltételeit jelentő gondolatokat. A Világháló évek óta dolgozik „Az irodalom hazatalál” című programon: a vidéki és az országhatáron kívüli, magyarlakta területekről elszármazó alkotókat kísérünk haza stábunkkal és portréfilmet készítünk róluk.


További hírek

  Győr után Keszthelyen is nyert a Fidesz a vasárnapi időközi választáson
2020. 02. 10. 18:17 hirhatar.hu
  A fagyhalál áldozatainak száma idén immár 122-re emelkedett
2020. 02. 09. 11:59 hirhatar.hu
  Pataky Attila 8 millió után még 24 milliót kap a pénzünkből amerikai turnéjához
2020. 02. 09. 11:59 hirhatar.hu
  Önálló „kormányműsort” kap az új szóvivő – indul a Kormányinfó Plusz
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  A Momentum volt győri elnöke a DK-ban folytatja
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  Álhír miatt várakoztak a menekültek a szerb-magyar határnál
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  Meghalt Nagy Szilvia, a Budapest Pride elnöke
2020. 02. 05. 18:16 hirhatar.hu
  Dermesztő az erdélyi pártok csöndje a ditrói esetről
2020. 02. 04. 14:30 hirhatar.hu
  A Magyartanárok Egyesülete szerint nemzetellenes az új Nemzeti alaptanterv
2020. 02. 03. 10:37 hirhatar.hu
  Orbán már hitelből él, Rogán milliárdos megtakarítást kuporgatott a politikusi fizetéséből
2020. 02. 02. 12:25 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport