. Ma Dániel napja van.


A tanítónő és a Miskolci Nemzeti Színház újabb sikere

Épp hogy beszámoltunk a Városmajori Színházi Szemlén aratott sikerről, máris itt az újabb díj. A tanítónő nyerte a Vidéki Színházak Fesztiválját, aminek a budapesti Thália Színház adott otthont. A Magyar Televízió felvételt is készített az előadásról, így ott is látható lesz majd a miskolciak sikerdarabja.


A Miskolci Nemzeti Színház előadása tizenegy vidéki teátrum közül bizonyult a legjobbnak. Idén harmadik alkalommal rendezték meg a fesztivált, még az új színházi évad kezdete előtt. A nyolc napos rendezvényen nyolc nagyszínpadi és három stúdió előadáson bemutatkozott a székesfehérvári, a kecskeméti, a kaposvári, a veszprémi, a dunaújvárosi, a szolnoki, a tatabányai, a debreceni, a soproni és a pécsi színház is.
A meghívott előadásokat Koronczay Lilla újságíró, Kántor Viola szerkesztő, Szervét Tibor színművész, Egressy Zoltán író és Hetesi Mónika "közönség zsűritag", valamint háromtagú diákzsűri értékelte.

A Rusznyák Gábor rendezte darabnak már nem ez az első sikere. Egy héttel ezelőtt vehette át a Városmajori Színház Szemle legjobb előadásának járó díját.
Lovas Rozi elnyerte a legjobb színésznő díját, Tóth Flóra megformálásáért. Ugyanezért a szerepért a POSzT-on a legjobb 30 év alatti színésznő lett, immáron második alkalommal. Jelölték a Színikritikusok Díjára is két kategóriában, ő lehet a legjobb színésznő, és a legígéretesebb pályakezdő is. A díj átadására szeptember 21-én kerül majd sor.

A Vidéki Színházak Fesztiválján az ideihez hasonlóan már 2012-ben is sikert aratott a Miskolci Nemzeti Színház, akkor az Én és a kisöcsém előadás kapta a zsűri különdíját.
Az ugyancsak a Thália Színházban megrendezett Humorfesztiválon 2013 februárjában a legjobb színművész díját Gáspár Tibor vehette át a Dandin Györgyben nyújtott alakításáért.

Az elmúlt két évben a POSzT-on is mindig részt vett a miskolci teátrum, 2013-ban A vágy villamosával, 2014-ben pedig A tanítónővel, valamint a Woyzeck-kel, amely az utóbbi évek egyik legmegrázóbb előadása.

A színház a tavalyi évadban sikert aratott opera előadásával is, ugyanis a Don Giovanni Szabó Máté rendezésében megnyerte a Primavera ’14 Fesztivál első díját, ami az jelenti, hogy az előadás képviselheti Magyarországot Pilsenben 2015-ben, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban. Az operát eredeti nyelven kell előadni, így látható lesz majd néhány olasz nyelvű előadás is a külföldi szereplés előtt.

Miskolcon idén sem pihennek az alkotók, jelenleg négy bemutatóra készül a színház párhuzamosan, a Hamupipőke mesebalett, a Nő a múltból, a IV. Henrik és a Tóték premierére két egymást követő hétvégén kerül sor.


 

Feltöltés alatt...

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A június 9-10-i éjszakán hatalmas vihar csapott le az Északi-Börzsönyre, amelynek főgerincén rengeteg fa dőlt ...
Bővebben >>